Wijk in de kijker: Houtem in het groen naar nieuws overzicht

27 November 2019

Brussel is de sterkst groeiende regio in België. De stad dijt uit in alle richtingen waardoor ook gemeenten in de Brusselse noordrand verder verstedelijken en hun groene karakter verliezen. Wie werkt in de stad maar liever op het platteland woont, moet dan ook steeds verder pendelen. Toch liggen er in de Vlaamse rand – op een boogscheut van het Brusselse centrum – nog groene pareltjes verscholen. Eén van die parels is Houtem, een deelgemeente van Vilvoorde. Dit charmante dorp ligt aan de oevers van de Zenne omgeven door velden en bossen.

Een gezellig dorp vlak bij de stad 

Sinds de eerste tekenen van leven in Houtem tijdens de late middeleeuwen, is het centrum amper veranderd. Het is een typisch Vlaams dorp opgetrokken rond de kerktoren en een centraal dorpsplein dat vroeger dienstdeed als gemeenschappelijke weide voor de lokale boeren. Er zijn nog altijd restanten uit dat verleden te zien. Rond het plein liggen verschillende mooie herenhoeves die dateren uit de achttiende eeuw. Eén daarvan is de Steenblockhoeve.

Een indrukwekkende U-vormige hoeve die volledig is ingericht als evenementenlocatie door een lokaal cateringbedrijf. Ook de andere hoeves krijgen momenteel een grondige opknapbeurt. Zo blijft het authentieke karakter van Houten bewaard.

 

 

  

 

 

 

 

Een nieuwe wind in de jaren '80

 

In de jaren 80 besliste het toenmalige gemeentebestuur om een nieuwe woonwijk te ontwikkelen naast het bestaande dorpscentrum. De nieuwe inwoners van deze wijk wakkerden het leven in het dorp opnieuw aan. Houtem heeft nog steeds enkele cafés waar de dorpsbewoners elkaar ontmoeten.

En de kinderen… die kunnen ‘s ochtends met de fiets naar één van de twee basisscholen die het dorp rijk is. Ook de lokale middenstand leeft. Voor de bakker, frituur of apotheek, hoef je niet verder dan het dorpscentrum.

 

 

 

 

 

 

Wandelen door de velden en bossen

 

Rondom Houtem liggen verschillende wandelroutes in het groen. De gemeente Vilvoorde spant zich dan ook erg in om de veldwegen te behouden. Een van deze wandelwegen leidt naar het Houtembos. Een kasteelbos met een grote ecologische rijkdom. In 2008 besliste de gemeente om dit gebied uit te breiden tot 53 hectare. En aan de grens met Eppegem ligt het reservaat De Bomputten.

Dit natuurgebied van 17 hectare bevat verschillende bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog die nu zijn volgelopen. In de poelen tref je een unieke biotoop aan voor planten en dieren.

 

 

 

 


Wonen in Houtem?

Volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste updates.

 

 

 

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons