Waar moet jouw woning in 2020 aan voldoen? naar nieuws overzicht

07 Januari 2020

Een nieuw jaar dat betekent weer heel wat nieuwe regels die ingaan. En de straffen voor niet naleven worden strenger. Ben je niet in orde, dan riskeer je in het ergste geval dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard. Zeker voor verouderde woningen is er nog werk aan de winkel. We sommen voor jou de belangrijkste veranderingen voor 2020 op.

 1. Rookmelders verplicht

Drie jaar geleden beslisten de Vlaamse regeringspartijen om rookmelders te verplichten in elke woning. Sinds 1 januari is het zover. Deze verplichting komt er om het grote aantal doden door woningbranden naar beneden te krijgen. Maar, waar moet je op letten als je een rookmelder aanschaft? Je hebt een optische rookmelder met een scherp geluidsignaal nodig die conform is aan de Europese norm (CE-markering en EN14604). Bovendien koop je best een rookmelder met een batterij die 10 jaar meegaat. Rookmelders met een vervangbare batterij geven regelmatig irritante piepgeluiden die ervoor waarschuwen dat je de batterij moet vervangen. 

En je kan nog een stap verder gaan. Rookmelders zoals de Google Nest Protect connecteer je met je tablet of smartphone. Zo word je ook gewaarschuwd voor brand als je niet thuis bent. Slimme rookmelders geven niet alleen een melding als het brandt. Ze weten je ook meteen te zeggen waar in huis de brandhaard zich bevindt. De Google Nest Protect geeft bovendien met groen licht de vluchtwegen aan.

 

Ook de plaatsing van je rookmelder(s) is belangrijk. Het uitgangspunt is dat je minimaal één rookmelder per verdieping plaatst. Die hang je best op de evacuatieweg tussen de slaapkamer en de buitendeur, bijvoorbeeld in de nachthal. Je hangt de rookmelders beter niet op in de keuken, de badkamer of de garage omdat de toestellen daar vaak vals alarm geven. Het is beter om rookmelders in de aanpalende kamers te voorzien. Meer informatie over rookmelders lees je op de website van het agentschap Wonen Vlaanderen.

2. Dakisolatie plaatsen

Bijna een derde van de warmte in huis gaat verloren via het dak. Daarom moeten alle daken van woningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet vanaf 2020 volledig geïsoleerd zijn. Woningen die later zijn gebouwd, voldoen al aan de nieuwe isolatienorm. De regelgeving geldt voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Dat wil zeggen studio's, eengezinswoningen en appartementen die door de eigenaar bewoond of verhuurd worden. De regels gelden niet voor kamers of voor daken kleiner dan 2m².

 

De verplichte dakisolatie moet een R-waarde of warmteweerstand hebben van minstens 0,75 m²K/W (m² Kelvin per Watt) wat neerkomt op een laag isolatie van 3 à 4 cm afhankelijk van het type isolatiemateriaal. Is je zolder onbewoond of onverwarmd? Dan volstaat het om de zoldervloer te isoleren. Met een energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning kan je aantonen dat je voldoet aan de nieuwe isolatienorm.

Strafpunten

Wonen Vlaanderen voert het technische onderzoek van de woning uit en maakt het advies over aan de burgemeester. Gebrekkige dakisolatie kan vanaf 1 januari 2020 bestraft worden met 15  strafpunten. Daardoor wordt je woning meteen onbewoonbaar verklaard.

 3. enkel glas vervangen

Ook dubbel glas is sinds dit jaar verplicht voor de ramen van alle woningen. Investeer je meteen in hoogrendementsglas, dan beloont de netbeheerder je met een premie van 8 euro per vierkante meter. Je maakt bovendien aanspraak op een totaalrenovatiebonus als je over een periode van 5 jaar nog twee andere energiebesparende maatregelen uitvoert. Zo kan je bijvoorbeeld je dak, muren of vloeren isoleren of een zonneboiler of warmtepomp installeren. Dubbel glas is enkel verplicht in de leefruimtes, keuken, slaapkamers en badkamer(s) van je woning. Traphallen en gangen hoeven geen dubbel glas te hebben.

 

Strafpunten

Krijg je controle over de vloer en voldoe je niet aan de dubbelglasverplichting, dan krijg je strafpunten. Drie strafpunten voor één raam met enkele beglazing en 9 strafpunten als je meerdere ramen met enkele beglazing hebt.

4. condensatieketels plaatsen

De overheid wil dat verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen verdwijnen. Vervanging van oude verwarmingsketels is geen verplichting, maar een ambitie die de overheid nastreeft.   Deze nieuwe toestellen moeten voldoen aan de minimumvereisten. In de praktijk komt dit erop neer dat in de meeste gevallen een condensatieketel geplaatst moet worden. Die verbruiken veel minder brandstof en stoten minder schadelijke stoffen uit. Je kan ook kiezen voor andere milieuvriendelijke technologieën zoals een warmtepomp of zonneboiler. 

 

Een gewone hoogrendementsverwarmingsketel zal meestal niet meer voldoen aan de minimumvereisten. Zolang je huidige cv-ketel niet defect is, mag je de oude cv-ketel blijven gebruiken op voorwaarde dat je installatie voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud van de verwarmingsinstallatie.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons