Slim (ver)bouwen, levenslang comfort naar nieuws overzicht

03 Maart 2020

Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis kopen en verbouwen is een belangrijke stap. Voor veel mensen is het dan ook de grootste investering van hun leven. En iedereen streeft daarbij hetzelfde doel na: levenslang comfort, afgestemd op jouw noden. Daarbij is duurzaam bouwen niet meer weg te denken. Dat zien we ook op de jaarlijkse hoogmis van de bouwsector: Batibouw. Dit jaar besteed de bouwbeurs speciale aandacht aan ecologisch bouwen, slimme verwarming en koeling en kleinere leef- en bouwruimtes.

Hoe je ecologische voetafdruk verminderen bij het bouwen of renoveren?

Ook bij duurzaam wonen zijn de drie belangrijkste principes locatie, locatie en locatie. Open ruimte is een schaars goed in Vlaanderen en Brussel. Daarom is het een goed idee om bij voorkeur te bouwen of verbouwen in een bestaande dorps- of stadskern, in een buurt waar je je thuis voelt. Die keuze zal je persoonlijk comfort verhogen. Je zal immers wonen in de onmiddellijke omgeving van scholen, winkels, sport- en recreatieterreinen, openbaar vervoer, fietsverbindingen, autodeelsystemen enzovoort. Zo bespaar je heel wat tijd en verplaatsingskosten.

Maar… duurzaam wonen gaat verder. Bij het ontwerp van je huis denk je best al na over de toekomst. Je woonbehoeften kunnen namelijk snel veranderen, bijvoorbeeld kinderen die opgroeien en het huis verlaten. Als je huis aanpasbaar is, kan je het eenvoudig en goedkoop afstemmen op je veranderende behoeften. Daarbij speelt ook materiaalkeuze een belangrijke rol.

Op Batibouw maak je dit jaar kennis met constructiemethodes die gebruik maken van recycleerbare en gerecycleerde materialen. Zo stap je mee in de kringloopeconomie, een economisch een industrieel model dat ernaar streeft om producten, onderdelen en materialen zo lang mogelijk in omloop te houden, met behoud van de gevraagde kwaliteit. Ze worden dus niet gewoon afgedankt. Deze materialen behouden dus beter hun waarde dan klassieke bouwmaterialen.

Ben je nog op zoek naar je droomwoning? Bekijk hier ons aanbod.

 

Je woning slim verwarmen en afkoelen

De manier waarop je je woning verwarmt en afkoelt spelen ook een belangrijke rol. Moderne verwarmings- en koelsystemen zijn niet alleen ecologisch. Op termijn bespaar je ook heel wat geld door het lagere energieverbruik. Slim verwarmen begint al met het ontwerp van je woning. Zo richt je leefruimtes best op het zuiden en minder verwarmde ruimtes aan de noordkant.

Voor zowel nieuwbouw als een renovatie op grote schaal is een warmtepomp vaak de meest logische keuze voor je verwarming. Een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming verbruikt aanzienlijk minder energie dan fossiele brandstoffen. Een state of the art verluchtingssysteem zorgt dan weer voor de optimale luchtkwaliteit. Bovendien kunnen verschillende toestellen je woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte altijd de meest optimale temperatuur krijgt. Met digitale oplossingen zoals domotica doe je het energieverbruik verder dalen. Als ze goed is afgesteld tot wel 25 à 30%. Daarmee bespaar je een stevige hap op je energiebudget.

Klein en schattig is de nieuwe badkamer- en keukentrend

Tot slot besteed Batibouw dit jaar aandacht aan de laatste badkamer- en keukentrends. Dit jaar zijn die gebaseerd op het principe ‘klein en schattig’. We leven met meer mensen op minder vierkante meters en wonen dus vaak in een kleinere ruimte. Daarom is een functionele badkamer met aandacht voor design een must.

Donkere tinten zijn in, want die geven je badkamer een luxueuze uitstraling. De natuur is dit jaar ook prominent aanwezig, met planten en groene toetsen. In de keuken spelen de trends in op dezelfde behoeften. Donkeren tinten zijn er heel populair, maar kleurrijke meubels en accessoires ontbreken niet om het geheel op te fleuren. Voor de afwerking van de meubels zijn matte kleuren de trend bij uitstek.

Ben je van plan om je woning te verkopen? Onze vastgoedstylisten volgen voor jou de laatste trends en zetten je woning extra in de kijker. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons